1. Bölüm
Bu yazı, Üniversitemizin dış ilişkiler birimince yürütülen “Erasmus K.107” projesi kapsamında 5-8 Ocak 2019 tarihleri arasında, Dış İlişkiler temsilcimiz Dr. Öğrt. Üyesi Erman AKILLI ile beraber Ürdün’e yaptığımız seyahat süresindeki izlenimlerimi içermektedir.
Söz konusu proje 94.000 euro tutarında olup 2018 yılında bölgemizde sadece üniversitemiz bu meblağda bir proje kazanmıştır. Projenin Ürdün, Kırgızistan, Filistin ve Kosova olmak üzere dört ayağı bulunmaktadır. Proje 2019 ve 2020 yıllarını kapsamaktadır. Proje süresince hem üniversitemizden bu ülkelerdeki bazı üniversitelere ziyaretler gerçekleştirilecek, hem de bu ülkelerdeki bazı üniversitelerden çeşitli heyetler Ahi Evran Üniversitemize ziyarette bulunacaklardır.
Burada amaç, üniversitemizi yerellikten çıkarıp uluslararasılaşması anlamında adımlar atmaktır. Zira gidilen her üniversitenin çalışma alanları incelenip faydalanacağımız konular varsa o alanları tespit edip çalışmalar yapmaktır. Ayrıca bu ülkelerdeki ilgili üniversitelerden akademisyenlerin gelip şehrimizi ve üniversitemizi tanıyıp belli alanlarda ortak çalışmalar yapılmasına vesile olmaktır.
Yine bu ziyaretler, yaklaşık 3,5 yıl önce üniversitemizde sadece 8 olan ve şu anda 500’ün üzerine çıkarılan yabancı öğrenci sayısının daha da yükselmesine katkı sağlayacaktır. Şu anda üniversitemizde uzak doğuda yer alan Tayland’dan en batıda yer alan Amerika kıtasındaki Haiti’ye kadar 30 civarındaki farklı ülkeden gelen öğrenciler şehrimizde misafir edilmekte ve üniversitemizde öğrenci olarak eğitim öğretim görmektedirler. Bu öğrenci sayısını bu tür proje ve girişimlerle daha da yükseltme amacındayız. Hedefimiz 2020 yılında bu sayıyı bin civarına çıkarmaktır.
İşte bu amaçla yaptığımız ve bölge üniversiteleri içerisinde sadece üniversitemizin sahip olduğu bu projenin ilk seyahatini yapmak üzere 05.01.2019 Cumartesi günü saat 10 civarında Ürdün’e gitmek üzere Kırşehir’den ayrıldık.
Saat 12 gibi Esenboğa havalimanına ulaştık. Uçağımız saat 14.10’da kalkacak. Giriş yapıp işlemlerimizi tamamlamamız yaklaşık yarım saat sürdü. 12.30 ile 13.30 arası hem dinlenme hem sohbet etme ile geçti. 13.30’dan itibaren uçağa almaya başladılar. Uçağımız
Ankara’dan Amman’a direkt uçacak. Yaklaşık 10 dakika gecikmeyle 14.20’de yolculuğumuz başladı ve bir saat 45 dakika sürdü. Ürdün’de bize göre saatler bir saat geri olduğu için Ürdün yerel saatine göre 15.05 gibi Amman havaalanına indik.
15.30 gibi havalimanından çıktık. Kendisi Çerkez kökenli olan bir önceki Ürdün ziyaretinde tanıştığımız Dr. Mustafa adında bir akademisyen arkadaşımız bizi arabasıyla karşıladı. Havalimanından alarak üç gün boyunca kalacağımız ROYAL Hotel’e götürdü. Otelimize saat 16 gibi ulaştık. Otele yerleşip bir buçuk saat kadar dinlendikten sonra saat 18 gibi yine Dr. Mustafa gelip bizi arabasıyla aldı. 18.30’da Ürdün’de Çerkezleri temsil eden ve Çerkez derneklerinin üst çatısını oluşturan Çerkez vakfında randevumuz vardı. Söz konusu saatte vakfa ulaştık. Vakıf başkanı eski bir üst düzey askeri yetkili olan Zühdü Bey bizi karşıladı. Sıcak ve samimi bir karşılama idi. Saat 19.30’a kadar beraber olduk. Başta Ürdün’deki faaliyetleri olmak üzere farklı konularda sohbet edip görüş alış-verişinde bulunduk. Vakfın kuruluşu bir asır öncesine dayanıyor. Osmanlı döneminde buraya getirilip yerleştirilen Çerkezler kendilerini ve kültürlerini muhafaza etmeyi başarmışlar. Yönetim nezdinde iyi bir güven sağlamışlar. Ürdün’ün neresinde Çerkez nüfusu varsa bunların orada faaliyetleri mevcut. Anasınıfından başlayıp liseyi bitirinceye kadar mümkünse çocuklarını kendi okullarında okutmak için çaba sarf ediyorlar.
Zühdü beyle bir protokol yapma kararına vardık. Vakıfla üniversitemiz arasında yapacağımız protokolle kendilerinin belirleyeceği zeki ve çalışkan çocukları Kırşehir’e getirip üniversitemizin çeşitli bölümlerinde okumalarını sağlayacağız. Kırşehir’e döndükten sonra Protokol metnini hazırlayıp imza için Ürdün’e göndereceğiz. Karşılıklı imzalar tamamlanınca protokol yürürlüğe girmiş olacak.
Böylece Kırşehir’deki yabancı öğrenciler kervanına Ürdün’den alacağımız öğrencilerde katılacak. Ayrıca Yunus Emre Enstitüsü temsilcisinin de Ürdün’den Kırşehir’e öğrenci gönderilmesi için çalışmalar başlattığını belirtmek isterim.
Saat 13.30’da Çerkezlerin vakfından ayrıldık. Gündüz boyunca yemek yeme fırsatımız olmamıştı. Dr. Mustafa bizi güzel bir lokantaya götürdü. Leziz yemekleri var. Bu bölgede yemek sıkıntısı çekilmez. Ürdün, Filistin, Suriye yemekleri ve tatlıları bizim Antep, Hatay ve Çukurova yemeklerini ve tatlılarını andırıyor.
Yemeğimizi yiyip biraz sohbet ettikten sonra Dr. Mustafa bizi saat 21 gibi otelimize bıraktı. Bizde ilk günü bu şekilde tamamlayarak istirahate çekildik.
Ertesi gün (06.01.2019 Pazar) programımız saat 11.30’da Ürdün’ün en büyük üniversitesi olan Ürdüniye/Amman Üniversitesi rektörünü ziyaretle başladı.
Saat 10.50 de bir ticari taksi ile otelimizden ayrıldık. Yaklaşık yarım saat sürdü üniversiteye varmak. Taksi şoförü Filistinli yaklaşık 30 yaşlarında biri idi. Bizim Türkiye’den geldiğimizi öğrenince hemen Türkiye yazılı anahtarlığını çıkarıp gösterdi. İki cümlesinden birisinde Recep Tayyip Erdoğan geçiyor. Kaldığımız süre içinde Ürdün insanının ekseriyetle Erdoğan’ı çok sevdiğini anlayıp görüyorsunuz. Kendi krallarından daha çok Erdoğan’dan bahsediyorlar. Siz konuşmasanız da Türkiyeli olduğunuz anlaşılınca insanlar ülkemizden ve Cumhurbaşkanımızdan bahsediyorlar.
Saat 11.20 gibi üniversite rektörünün makamına ulaştık. Amman Üniversitesi çok büyük. Geniş bir kampüse sahip. İngilizler tarafından kurulmuş. Dış dünya da Ürdün’ün en tanınmış üniversitesi. 50 bin civarında öğrencisi var.
Rektör Prof. Dr. Abdulkerim Kudad bey tam 11.30’da bizi kabul etti. Kabulde üniversitenin dış ilişkilerini yürüten akademisyenler ile yardımcıları yer aldı.
Öncelikle ben söz alarak, ziyaret nedenimizi, bir proje çerçevesinde ziyaretimizi yaptığımızı izah ettikten sonra, Kırşehir’imiz ve üniversitemiz hakkında detaylı bilgi sundum. Üniversitemizin öncelikli alanlarından, pilot üniversite çerçevesinde yürütülen projelerden ve son yıllarda yürüttüğümüz kalite çalışmalarından bahsetme imkânım oldu.
Daha sonra ev sahibi rektörden de ziyaret ettiğimiz üniversite hakkında geniş bilgiler aldık. Abdülkerim Bey üniversitesini anlatırken konuşmasının önemli bir kısmını da Türkiye’den bahsetmeye ve ülkemizin önemine ayırdı. Tabi ki bu bizi ziyadesiyle memnun etmiştir. Görüşmemizin sonunda iki üniversite arasında, Erasmus çerçevesinde hoca ve öğrenci değişimi uygun bazı alanlarda işbirliği protokolü imzaladık.
Çok geçmeden muhtemelen Mart veya Nisan aylarında 4 kişilik bir heyet şehrimize ve üniversitemize gelip ziyaret edecekler. Birkaç gün kalıp incelemelerde bulunacaklar. Misafir edeceğiz. Yine bu yıl içerisinde üniversitemizden de bir heyet Ürdün’e gidecek.
Toplantımız yaklaşık bir saat sürdü. 12.45 gibi üniversiteden ayrıldık. Öğleden sonra programımızda saat 14’te Yunus Emre Enstitüsü, 15.30’da büyükelçiliğimiz ve 16.45’de TİKA temsilciliğimizi ziyaret var.
Yazının devamını 2. Bölüm de okuyabilirsiniz.