Kırşehir
TABELA ÇİRKİN, İSİM YABANCI.
Mehmet Emin Turpçu
Aşık Paşa 14. yüzyıl Anadolu’sunun siyasi ve ideolojik birliğinin sağlanmasında ve halkı eğitmekte, anadilin gücüne ve yararına inanmış bir aydındı.
Bu nedenle Garibname’de Türkçeye önem verilmesi gerektiğini belirtmiş ve eserini bilinçli olarak Türkçe yazmıştı.
Garibname, bilgilendirici, öğretici yanıyla önemli olduğu kadar, yazıldığı dönemin dil özelliklerini taşıması ve Anadolu’da gelişen edebi dilin Türkçe olması konusunda, Aşık Paşa’nın duyarlılığını göstermesi bakımından da dikkate değer bir kaynaktır.
Aşıkpaşa taa o zaman şöyle demişti.
Türk diline kimesne bakmaz idi,
Türklere her giz gönül akmaz idi,
Türk dahi bilmez idi ol dilleri,
İnce yolu ol ulu menzilleri.
Alışveriş merkezlerinden, konfeksiyonculara, berberlerden, lokantalara kadar hayatımızın neredeyse tamamı yabancı isim istilasına uğradı.
Dünyada en çok konuşulan 5. dili, Türkçe’nin zenginliği, neden tabela ve markalara yansımıyor?
Tabelalardaki yabancı kelimeleri görünce insan, “burası Türkiye mi?” diye sormadan edemiyor.
Yabancı kelime istilası, işyeri tabelalarından, tekstil ürünlerine, kahvehane, lokanta, pastane, vs. isimlerinde, alışveriş merkezlerinde, neredeyse apartman ve site isimlerine kadar her geçen gün artarak devam ediyor.
Güzel dilimizin zenginliği, yabancı isim koyma çılgınlığına kurban ediliyor.
Peki, ürettiğimiz ürünlere, açtığımız dükkânlara neden Türkçe isim koymuyoruz? Ülkemize mi, dilimize mi yoksa kendimize mi güvenmiyoruz?
Türkçe isimleri tabelalarımızda neden gururla taşıyamıyoruz?
Giydiğimiz giysilerimizden, oturduğumuz sitelerden, yemek yediğimiz lokantalara, hafta sonları vakit geçirdiğimiz alışveriş merkezlerinden, tıraş olduğumuz berbere kadar her yeri yabancı kelimeler istila etmiş.
Herhangi bir yabancı isimli alışveriş merkezlerinde mağazalar arasında Türkçe tabelalı işyerine rastlamak çoğu kez mümkün olmuyor.
Köşe başına açılan küçücük bir dükkan bile kendine yabancı bir isim seçmekte.
Geçtiğimiz günlerde Kırşehir Belediye Başkanı Selahattin Ekicioğlu ve Mimarlar Odası Kırşehir Temsilciliği bir toplantı yaparak şehrimizin ana caddelerinde yer alan binaların dış cephelerinin birbiriyle uyumlu olmaması, iş yerlerine ait tabelalarda bir standart olmaması, görselliklerinin ve yazı tiplerinin birbirinden farklılık göstermesi, ilimizde görüntü kirliliğine neden olduğunu gündeme getirerek bu konuda işbirliği yapılacağını açıkladılar.
Destekliyorum, gerçekten göz zevkimizi bozuyor, en kısa zamanda bu sorunu çözmek için uğraşanlara da kolaylıklar diliyorum.
Bu görev Mimarlar Odası Kırşehir Temsilciliğine verilmiş.
Peki bu çirkin ve göz zevkimizi bozan tabelalardaki
yabancı isimlerin değişmesini üstlenecek bir sivil toplum örgütü yokmudur.
Bunun için çalışma yapacak bir komisyon kurulamaz mı?
.